Samantha (zangeres)

Samantha, artiestennaam van Christiane Bervoets, (Borgerhout, 10 mei 1948) is een Belgische zangeres.

Samantha begon haar carrière in het liedjesprogrammma Canzonissima op de BRT-televisie in 1967, waaraan onder ander ook Rita Deneve dat jaar deelnam. Tevens nam ze deel aan de Knokke Cup. Haar doorbraak kwam er in 1970, met een vertaling van het liedje Helicopter U.S. Navy 66 van Henry Mayer & Georg Bushor. Van deze single werden meer dan 25.000 exemplaren verkocht.

Haar grote succes werd Eviva España, een nummer geschreven door Leo Caerts met teksten van Leo Roozenstraten. Hoewel zij de oorspronkelijke uitvoerster was van het lied, is haar versie niet de bekendste. Zo scoorde Imca Marina met een cover in Nederland en Duitsland. In Engeland en Scandinavië was het succes van Y viva España voor Sylvia. Ook een versie van James Last werd erg bekend. In totaal werden er meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht, ongeveer 450.000 hiervan zijn versies ingezongen door Samantha.

In 1974 had ze een bescheiden hit met Ik hou van jou, een nummer dat 3 weken op nummer 1 stond in de Vlaamse Top 10. Later volgden nog bescheiden comebacks met het nummer Niet met mij en een nieuwe versie van Eviva España.

Door een ongeneeslijke aandoening van het zenuwstelsel multiple sclerose is Samantha sinds 1992 rolstoelgebruiker. Hierover volgde in 2008 het autobiografische nummer Een leven vol muziek, waarin ze verwijst naar haar muzikale carrière en haar ziekte.

Een jaar later, in 2009, verscheen het album Verrassend Anders, waarin ze haar hits in nieuwe jasjes stak, alsook enkele covers van bekende nummers zoals Lily Marleen en The French song. In 2013 ten slotte volgde wederom een nieuwe versie van haar hit Eviva España, ditmaal met De Pitaboys en De Heidi’s.