Alessandro Algardi

Alessandro Algardi (født 31. juli 1598 i Bologna, Italia, død 10. juni 1654 i Roma) var en italiensk billedhugger fra høybarokken, som nesten utelukkende var aktiv i Roma, hvor han senere i livet var Gian Lorenzo Berninis store rival.

Algardi var født i Bologna, hvor han i en ung alder var lærling i arbeidsverkstedet til Agostino Carracci. Likevel ledet hans begavelse for skulptur til å arbeide for Giulio Cesare Conventi (1577–1640), en kunstner med beskjedent talent. Da han var 20, fikk han oppdrag fra Ferdinando I, greve av Mantova, og han var også ansatt av lokale gullsmeder for figurative utforminger. Etter et kort oppholdt i Venezia, dro han til Roma i 1625 med en introduksjon fra greven i Mantova til pave Gregorius XVs nevø, Ludovico Cardinal Ludovisi, som ansatte ham for en tid i restaureringen av antikke statuer

Fremdrevet av beskyttelse fra Borghese- og Barberini-familien, fikk Gian Lorenzo Bernini og hans arbeidsverksted de fleste av de store italienske skulpturelle oppdrag. I nærmere et tiår, strebet Algardi mot anerkjennelse. I roma ble han hjulpet av venner som innbefattet Pietro da Cortona og hans bologneservenn Domenichino. Hans tidlige italienske oppdrag innbefattet terrakotta- og noen marmorportrettbyster, mens han tjente til opphold med mindre verker som krusifikser.

Algardis første store oppdrag kom i 1634, da kardinal Ubaldini (Medici) gav ham i oppdrag å lage et begravelsesmonument for hans grandonkel, pave Leo XI, den tredje av Medici-pavene, som hadde regjert i mindre enn en måned i 1605. Monumentet ble påbegynt i 1640, og fullført innen 1644.

Fra 1646 til 1653 arbeidet Algardi på relieffet Pave Leo I fordriver Attila fra Roma. Med sin gradvise overgang fra de frittstående figurene i forgrunnen til de lave relieffene i bakgrunnen skulle dette relieffet komme til å utøve en stor innflytelse på senere tiders teknikk.

· · · · · · · ·